Ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας.
Όταν το 1685 οι Ενετοί κατέλαβαν την Θεσπρωτία επέβαλαν την υποχρεωτική φύτευση - αναπαραγωγή ελαιόδεντρων ακολουθώντας το μοντέλο που είχε προηγηθεί στην απέναντι ακτή (Κέρκυρα, Παξοί).
Η αναφορά για την ύπαρξη του ελαιόδεντρου εκεί, υπάρχει ήδη απ'τα αρχαία χρόνια.
πρώτη γραπτή αναφορά της ελιάς στο νησί των Φαιάκων, γίνεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, όπου ανάμεσα στα πολλά δένδρα των κήπων του Αλκινόου, περιλαμβάνονται και “ελαίαι τηλεθόωσαι”.Ο ξακουστός βασιλιάς Οδυσσέας σκέπασε τη γύμνια του με ένα κλαδί ελιάς όταν έφτασε στο φημισμένο νησί των Φαιάκων.
Η περιοχή ακολούθησε την ιστορική μοίρα, και οι Ρωμαίοι που ακολούθησαν συνέχισαν απρόσκοπτα την καλλιέργεια θεωρώντας το ελαιόλαδο της λιανοελιάς ένα απ' τα καλύτερα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ήταν λοιπόν σχεδόν νομοτελειακή η καλλιέργεια της Λιανοελιάς Κερκύρας ως ποικιλία απ' τους επόμενους (και από εμένα).
Στα κτήματα εκτός της κερκυραϊκής λιανοελιάς υπάρχουν κάποιες λιγες Αμφίσσης, Κορωνέϊκες και Τσουνάτες οι οποίες φυτεύτηκαν απ' τον υποφαινόμενο.
Είμαι πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής και με ενθουσιάζει η πρόκληση όπως προκύπτει απ' τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.
Ξέροντας πια πως ο ελαιώνας είναι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα, είναι επόμενο να φροντίζω εκείνο που αποτελεί την βάση του. Δηλαδή το έδαφος.
Σπορές ψυχανθών, θρυμματισμοί, χουμικά σκευάσματα και σκευάσματα με μικροβιακό φορτίο, κοπριές και οργανικά λιπάσματα όλα στην μάχη του αγώνα για διατήρηση και αύξηση της οργανικής.
Ταϊζουμε το έδαφος που ταϊζει τα δέντρα μας.
Το πρόγραμμα της διαφυλλικής λίπανσης είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι και αφορά κυρίως βιοδιεργετες, αμινοξέα, μικροστοιχεία και λειτουργεί επικουρικά και συμπληρωματικά.
Η ελαιοποίηση ευθύνεται για το 50% (τουλάχιστον) του οργανοληπτικού αποτελέσματος του ελαιολάδου.
Ψυχρή μάλαξη 25°c και χρόνος που κυμαίνεται από 30' έως 40'.
Η συνεργατικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο (επιβίωσης στο μέλλον) αλλά δεν υπάρχει ούτε εδώ κουλτούρα συνεργασίας.
Δεν υπάρχει "καλύτερη" ποικιλία ελιάς αλλά ποικιλία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και άρα το ίδιο ισχύει και με τα ελαιόλαδα που προκύπτουν απ' αυτές.
Οι πελάτες μου, αρέσκονται στο πολυφαινολικό ελαιόλαδο με υψηλά πικρά και πικάντικα, τα ηπιότερα όμως είναι που έχουν μεγαλύτερη εμπορική ζήτηση.
Το σπίτι μου είναι μέσα στο κτήμα και έτσι έχω την δυνατότητα να είμαι κάθε μέρα και πολύ κοντά στις ελιές. Στο βουνό μου όπως λέω
όλοι θέλουν να έρθουν και να μείνουν εδώ στον παράδεισο όπως λένε. Βέβαια πρέπει να το έχει και κανείς να του αρέσει η φύση με ότι αυτό συνεπάγεται...

Υπάρχει και μία κρυφή χαρά ότι δεν σε βλέπουν δεν σε ακούν και μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος όπως θέλει και να φωνάζει όσο θέλει....
Περιοχη νομου Δραμας 400 υψομετρο ελαιολαδο eladion
2)Τα ελαιοδεντρα σου είναι μπολιασμενα σε αγριο και ποια είναι τα πλεονεκτηματα μειονεκτηματα; Από το 2017 κ μετά μόνο μοσχεύματα τα ποιο παλιά δεν γνωρίζω. Δεν γνωρίζω ξεκάθαρα πλεονέκτημα κτλ, εμπιστεύομαι το φυτώριο που συνεργάζομαι κ είμαι σίγουρος για τα δεντριλια που φυτεύω.
Απο Λυγουριο Αργολιδας Πελοποννησο
1)Ποια ποικιλια καλλιεργεις; Η κύρια ποικιλία είναι το Μανάκι αλλά τα τελευταία χρόνια καλλιεργώ και Νεμουτιανα (Ολυμπία)

2)Τα ελαιοδεντρα σου είναι μπολιασμενα σε αγριο και ποια είναι τα πλεονεκτηματα μειονεκτηματα; Τα Μανάκια μου είναι στην πλειοψηφία μπολιασμενα σε αυτοφυή άγρια. Οι νέες φυτεύσεις είναι με μοσχεύματα. Σε ειδικές περιπτώσεις το άγριο υποκείμενο παρέχει καλύτερη αντοχή. Όμως προτιμώ τα μοσχεύματα κυρίως λόγω dna και ομοιογένειας των δέντρων.
3) Εισαι βιολογικος ελαιοκαλλιεργητης;Με ποιους τροπους προσπαθεις να αυξησεις την οργανικη ουσια και μεχρι ποσο; Είμαι πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής. Την αύξηση της οργανικής την πετυχαίνω με χρήση κομποστ, θρύμματα απο τα κλαδέματα, χορτοκοπη και χρήση επιλεγμένων σκευασμάτων λεοναρδιτη.

4)Tι λιπασματα χρησιμοποιεις; Κυρίως κομποστ, φύκια και ιχνοστοιχεία. 6)Εισαι υπερ του αυστηρου κλαδεματος; Μονό όπου είναι απαραίτητο. Κλαδεύω κάθε χρόνο το σύνολο των ελαιόδεντρων μου έως το 30%της κόμης στα ξηρικά και έτσι το αυστηρό κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο
7)Ποια είναι τα σημεια που προσεχεις στην καλλιεργεια,στους πλαστικοποιητες,στον τροπο συγκομηδης στον χρονο συγκομηδης; Το κύριο μέλημα μου είναι η ευρωστία τών δέντρων, να έχουν πάντα επαρκή φύλλωμα, απαλλαγμένο απο μύκητες και άλλες ασθένειες. Όσο το δυνατόν χρησιμοποιώ πιστοποιημένο εξοπλισμό ( κλούβες, δίχτυα, μηχανήματα) που δεν μεταφέρουν πλαστικοποιητές στο τελικό προϊόν. Η συγκομιδή γίνεται όσο το δυνατόν πρώιμα, στην έναρξη αποχρωματισμού του καρπού και η ελαιοπησηση γίνεται αυθημερόν. Μεγάλη σημασία δίνω στην σωστές συνθήκες αποθήκευσης.
8)Ποσο χρονο μαλαξης κανεις; Tι προσεχεις στην ελαιοποιηση; Η μαλαξη γίνεται απο 30-50 λεπτά χωρίς χρήση ζεστού νερού. Η καθαριότητα και οι θερμοκρασίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ελαιολάδου. 9)Ποια ελαιολαδα εχουν περισσοτερη ζητηση τα απαλα ή τα εντονα με πικρο πικαντικο ; Το καθε ελαιόλαδο έχει το δικό του κοινό. Όμως δυστυχώς η πλειοψηφία μη γνωρίζοντας προτιμά τα " απαλά" ελαιόλαδα. Μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνεται για αυτα με υψηλό φρουτώδες και πολύ μικρότερο για αυτα με αυξημένα πικρό - πικάντικο (φαινολικά)
10) Με ποιους τροπους προωθεις το ελαιολαδο σου? Για την ωρα σε δίκη μου πελατεία κυρίως σε συσκευασία 5 λίτρων αλλά και σε έμπορα.
11)Νομιζεις ότι πρεπει ο καθενας μονος του να προωθει το ελαολαδο του ή πρεπει να γινουν ομαδικες προσπαθειες; Το ιδανικό είναι να γίνουν συνεργασίες. Θεωρώ οτι πρέπει να έχουν την ίδια "τρέλα μεταξύ τους, όμοιο προϊόν και ποικιλία και να είναι απο την ίδια περιοχή. Δεν παύει όμως να είναι δύσκολο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ
1). Οι ποικιλίες που καλλιεργώ είναι αρκετές όπως, Μεγαρήτικη, Μανάκι, Αγουρομάνακο, Κορωνέικη, Μανιατάκι, και λίγες βρώσιμες, Καλαμόν και Γαϊδουροελιά Κυνουρίας, ωστόσο η επικρατούσα ποικιλία από όλες τις παραπάνω είναι η Μεγαρήτικη και θά τολμούσα να πώ ότι είναι η ποικιλία της καρδιάς μου, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν σέβομαι απόλυτα και τις υπόλοιπες
2) Όλα τά ελαιόδεντρα μου πλην των Κορωνέικων είναι εμβολιασμένα σέ άγριο διότι επρόκειτο για αιωνόβια και υπεραινοβια δέντρα αφού τότε ίσως ήταν η μοναδική μέθοδος αναπαραγωγής ημερών δέντρων ή εξημέρωσης καλύτερα των αυτοφυών τυχαίων σπορόφυτων της περιοχής. Τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων δέντρων είναι υψηλή αντοχή τούς στις ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αφού στην πλειοψηφία τους φύονται σέ περιοχές με πολύ χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά βροχοπτώσεων και η εύκολη προσαρμογή τους με το φυσικό περιβάλλον της εκάστοτε περιοχής. Ένα από τά σημαντικότερα μειονεκτήματα τους είναι η όχι σταθερή παραγωγή καθώς και η έκπτυξη κάθε χρόνο τών λεγομένων αγριλιδιών όπου ανεβάζουν το κόστος της καλλιέργειας στο σύνολο του κυρίως στους ορεινούς ελαιώνες.
3) Ξεκίνησα ουσιαστικά την ελαιοκαλιέργεια τό 2015 καταναγκη εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα μου και ως συμβατικός καλλιεργητής μέχρι βέβαια την επόμενη χρονιά που μια μέρα καθώς είχα ψεκάσει προανθικα με διάφορα σκευάσματα είδα πάνω στο φύλλο της ελιάς μία νεκρή πασχαλίτσα (ωφέλιμο) και κάπου εκεί έπεσαν οι τίτλοι τέλους των φυτοφαρμάκων αφού είπα ότι δεν είναι αυτά για μένα ξέροντας ότι όλο αυτό δεν μου ταιριάζει. Έκτοτε είμαι βιολογικός καλλιεργητής και τά τελευταία χρόνια και πιστοποιημένος ακούγοντας τους συνεργάτες μου γεωπόνους στην ομαλή χρήση σκευασμάτων. Τέλος την οργανική ουσία του εδάφους προσπαθώ να την ανεβάσω με την μη κατεργασία του εδάφους, την ετήσια χορτοκοπη των αυτοφυών ζιζανίων,τήν χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων όπως ο υγρός λεοναρδίτης, καθώς και την χρήση του οικιακού κομποστ της οικογένειας και τέλος με την χρήση πιστοποιημένης πλέον κοπριάς από σχετικές μονάδες εκτροφής.
4) Στην βιολογική καλλιέργεια ως γνωστό δεν επιτρέπονται χημικά λιπάσματα οπότε με την χρήση των αναφερθέντων στην ερώτηση (3) καθώς και με πολύ εξειδικευμένα διαφυλλικα προϊόντα εγκεκριμένα για αυτό το είδος καλλιέργειας είμαστε σέ καλό δρόμο στο κομμάτι της θρέψης. Τέλος αν και δεν ρώτησες για την φυτοπροστασία πολύ σημαντικό κομμάτι της καλλιέργειας (
) χρησιμοποιούμε όλα τά ήδη χαλκού πού είναι και αυτά εγκεκριμένα για την βιολογική γεωργία.
5) Λείπει η ερώτηση αυτή.
6). Είμαι του κάθε χρόνο κλαδέματος τόσο όσο χρειάζεται το δέντρο να είναι υγιές και παραγωγικό και με την πορεία των ετών βλέπω ότι όλο αυτό ότι αποδίδει τα μέγιστα.
7). Στην καλλιέργεια θέλω να προσέχω τα πάντα νά είμαι από πάνω σέ όλα τα στάδια, από το κόψιμο των χόρτων στο έδαφος μέχρι την τυποποιηση και την διάθεση του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή πράγμα που είναι εξουθενωτικό και ίσως αντιοικονομικό αλλά θεωρώ ότι είναι μονόδρομος για να πιάσεις την μέγιστη δυνατή ποιότητα στην ποικιλία που καλλιεργείς.
Τέλος μερικά από τα τιπς τής υψηλής ποιότητας είναι να προσέχω τι βάζω στο κτήμα μου και πότε το βάζω, να είμαι απανταχού παρών σέ όλα στά στάδια, να διαβάζω, να ενημερωνομαι, νά επιμορφώνομαι διαρκώς, από τους πάντες (πάντα με το σχετικό φίλτρο) και τέλος σε όλα τά παραπάνω να έχω τους σωστούς συνεργάτες και υποστηρικτές.
. Στά της ελαιοποιησης πλέον δεν επεμβαίνω καθόλου διότι εμπιστεύομαι απόλυτα τον συνεργάτη μου ελαιουργό, είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα μας και τό δικό μου μέλημα είναι ο σωστός χρόνος συγκομιδής και πως ο καρπός θα φτάσει υγιείς στο χώρο τού τόν σωστό χρόνο
9). Όλα τά ελαιόλαδα έχουν ζήτηση στην αγορά από τά πιο απλά μέχρι τα πίο πολύπλοκα και έντονα και αυτό εξαρτάτε κυρίως από το κοινό που απευθύνεται ο εκάστοτε παραγωγός, τίποτα δεν είναι πανάκεια και τίποτε δεν αποτελεί κλισέ τό μόνο που σίγουρα μπορώ νά πω μετά βεβαιότητας είναι έναν κακό Ελαιόλαδο δεν το θέλει κανείς όλα τα υπόλοιπα θα βρουν τόν δρόμο τους με σωστές κινήσεις.
10) Το προϊόν μου σέ μεγάλο βαθμό φεύγει σέ δικούς μου ανθρώπους που συνεργάζομαι χρόνια και υπάρχει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης-συνεργασίας καθώς και με διάφορα μικρές προωθητικές ενέργειες από τα social media, προσεχώς θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα eshop κτλπ.
11). Οι ατομικές προσπάθειες έχουν ένα ταβάνι το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία τοπικών ομάδων παραγωγών ανά περιοχή με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών καθώς και την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία δεν θα είναι για πάντα διαθέσιμα.
13). Κάτι που θέλω να προσθέσω... πολλά άλλα θά αρκεσκεστω στά σημαντικότερα.... Αν θέλουμε η ελαιοκαλιέργεια στην χώρα μας να έχει μέλλον θα πρέπει να αλλάξουμε στο σύνολο μας μυαλά, νά μάθουμε να ενημερωνόμαστε σωστά, νά σεβόμαστε τους πάντες και τά πάντα, νά είμαστε απολύτως σοβαροι με την δουλειά μας και τέλος να μάθουμε να αγαπάμε τους συναδέλφους μας και να συνεταιριστούμε..... Αυτά απο μένα με αγωνιστικούς χαιρετισμούς σέ όλους τους συναδέλφους. Τά σέβη μου. Μπάρλας Νικόλαος._
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ
Προσπαθώ να κάνω φυσική καλλιέργεια. Χρησιμοποιώ μόνο βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των μυκήτων και των εντόμων.
Όσο για την οργανική ουσία ακολουθώ γυναικεία πρακτική. Κομποστοποιώ ό,τι έχει το κτήμα (συνολικά είναι 11 στρ.) από τα οποία τα 3 είναι κήπος. Ό,τι βγάζω από τον κήπο και από τα κοτέτσια τα ρίχνω στις ελιές. (Μην γελάσεις αλλά έτσι κάνω). Έχω ένα σχοινάκι που το κρεμάω στην ελιά που έριξα οργανική ουσία τελευταία. Όταν καθαρίσω τα κοτέτσια (στις ελιές δεν κάθομαι να κομποστοποιήσω την κοτσιλιά γιατί οι κότες μου είναι υγιείς μόνο τα χόρτα και αυτά όχι πάντα πολύ καλά) ρίχνω ότι έχω στις επόμενες ελιές. Έτσι όλο το χρόνο ρίχνω οργανική ουσία συν τα χόρτα που υπάρχουν κάτω από τις ελιές και τα κόβω με χορτοκοπτικό. Αποφεύγω τον καυαστροφέα γιατί πιέζει το έδαφος που εδώ είναι σκληρό.
Περιοδικά (Δεκέμβρη-Γενάρη θα κάνω ή υδρολίπανση ή θα ρίξω μπιοσολ ή κάτι τέτοιο. Από το δεσιμο και μετά (ειδικά φέτος) θα κάνω πολύ λίγα διαφυλλικά (περισσότερο κάλιο γιατί έχω μικρή ελαιοπεριεκτικότητα και τις μαζεύω την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη).
Στην ερώτηση 7 πολλή πίκρα. Δεν μπορώ να τις μαζέψω μόνη μου και ποτέ δεν μένω ευχαριστημένη από τους εργάτες. Τις μαζεύω αρχές Νοέμβρη γιατί θέλω αγουρέλαιο. Το πολύ μέχρι 10-15% να έχουν μαυρίσει. Κάθε βράδυ θα πάω στο ελαιοτριβείο. Στον τελευταίο που πήγαινα και είχε μια γραμμή παραγωγής είχε για τους βιολογικούς αφιερώσει 2-3 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και μου έλεγε θα έρθεις πχ 7-9. Έπλενε τα μηχανήματα και μας έβαζε τον έναν μετά τον άλλο. η εμπειρία μου τόσο στον Παπαδόπουλο όσο και στον ΛΑΠΙΘΑ είναι ότι άμα είσαι από τους πρώτους (εννοώ στην έναρξη της περιόδου) προσέχουν καλύτερα την ποιότητα. Έχουν και οι ίδιοι ενδιαφέρον να δουν τι λάδι βγάζει η χρονιά, δεν έχουν πολλή δουλειά κλπ. Όσο για το μάζεμα χρησιμοποιώ ελαιοραβδιστικά τύπου αχινός και εκείνα τα διαολομηχανήματα που κόβεις το κλαρί και το μαδάει. Κτυπάει την ελιά άσε που την πατούν οι εργάτες.
Σκέπτομαι να πάω σε ραβδιστικό μπαταρίας για να μην έχω βενζινες κλπ. Οι εργάτες για διευκόλυνσή τους κατεβάζουν όσα περισσότερα κλαριά μπορούν και μου σακατεύουν τις ελιές.
Μάλαξη την τελευταία φορά έκανα 15 λεπτά και βαθμούς 10 (νομίζω το νερό ήταν από πηγάδι και δεν το ζέστανε. Πάντως πολύ λίγη μάλαξη. Συνήθως το μυρίζει τόσο ο Παπαδόπουλος (πρέπει να ξέρεις είναι πολύ καλός δοκιμαστής αλλά και ο Λαπίθας (Νιάρχος είναι το όνομά του). Οι Καρμπελαίοι μου έλεγαν 10 λεπτά
Θεωρώ τα απαλά. Ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκπαίδευση. Ο πολύ κόσμος που ψωνίζει από τα μαγαζιά έχει συνηθίσει το ελαφρύ λάδι. Και όπως μου έλεγε ο Καράμπελας ακόμη και αυτή προσέχουν αυτό το κομμάτι γιατί αν τους πάνε από την αρχή σε ένα έντονο δεν θα αρέσει. Συνήθως μαζεύουν πιο ώριμες ελιές για να αρέσει το λάδι τους. Σιγά-σιγά όμως τους πάνε σε πιο έντονα. Έτσι μου είπε.
Η ποσότητα που βγάζω είναι μικρή και δεν το τυποποιώ. Στέλνω λίγο στην Γαλλία και πρέπει να σου πω ότι τους βρίσκω πιο εκπαιδευμένους και σε κάποιους φίλους εδώ
Είμαι αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας εκτός και αν είσαι μεγαλοπαραγωγός. Βγάζεις από μόνος πάνω από 3000 κιλά. Μου έλεγε ο Νιάρχος ότι ο Mario Solinas για να στείλεις λάδι θέλει δεξαμενή 3 τόνων την οποία έρχεται και σου σφραγίζει. Δεν ξέρω αν αληθεύει. όσο πιο μικρός είσαι τόσες λιγότερες δυνατότητες έχεις να κινηθείς εμπορικά..
Η εν γένει αντιμετώπιση των ελαιοδένδρων μου είναι όπως και των ανθρώπων της οικογένειάς μου. Καλό περιβάλλον, υγιή (όσο μπορώ δένδρα) και δεν τα ζορίζω για πολλή παραγωγή. Φέτος που είχαν πολλή πλούσια ανθοφορία δεν έκανα ούτε καρποδετικά ούτε άλλα ενισχυτικά. Καλύτερα να δέσουν λιγότερο και να έχω και του χρόνου παραγωγή παρά να τα εξαντλήσω. Είναι βέβαια και ξεκούραστα από πέρυσι. Φωτογραφία εν ευθέτω καθοτι το τηλέφωνό μου δεν φωτογραφίζει και πρέπει να αγγαρέψω κάποιον γείτονα. Καληνύχτα Στέλιο και βάλτε τα δυνατά σας εσείς οι νέοι στο θέμα της προώθησης. Έχει η ομάδα εξαιρετικούς καλλιεργητές.
Όσο για την οργανική ουσία ακολουθώ γυναικεία πρακτική. Κομποστοποιώ ό,τι έχει το κτήμα (συνολικά είναι 11 στρ.) από τα οποία τα 3 είναι κήπος. Ό,τι βγάζω από τον κήπο και από τα κοτέτσια τα ρίχνω στις ελιές. (Μην γελάσεις αλλά έτσι κάνω). Έχω ένα σχοινάκι που το κρεμάω στην ελιά που έριξα οργανική ουσία τελευταία. Όταν καθαρίσω τα κοτέτσια (στις ελιές δεν κάθομαι να κομποστοποιήσω την κοτσιλιά γιατί οι κότες μου είναι υγιείς μόνο τα χόρτα και αυτά όχι πάντα πολύ καλά) ρίχνω ότι έχω στις επόμενες ελιές. Έτσι όλο το χρόνο ρίχνω οργανική ουσία συν τα χόρτα που υπάρχουν κάτω από τις ελιές και τα κόβω με χορτοκοπτικό. Αποφεύγω τον καυαστροφέα γιατί πιέζει το έδαφος που εδώ είναι σκληρό.
Περιοδικά (Δεκέμβρη-Γενάρη θα κάνω ή υδρολίπανση ή θα ρίξω μπιοσολ ή κάτι τέτοιο. Από το δεσιμο και μετά (ειδικά φέτος) θα κάνω πολύ λίγα διαφυλλικά (περισσότερο κάλιο γιατί έχω μικρή ελαιοπεριεκτικότητα και τις μαζεύω την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη).
Στην ερώτηση 7 πολλή πίκρα. Δεν μπορώ να τις μαζέψω μόνη μου και ποτέ δεν μένω ευχαριστημένη από τους εργάτες. Τις μαζεύω αρχές Νοέμβρη γιατί θέλω αγουρέλαιο. Το πολύ μέχρι 10-15% να έχουν μαυρίσει. Κάθε βράδυ θα πάω στο ελαιοτριβείο. Στον τελευταίο που πήγαινα και είχε μια γραμμή παραγωγής είχε για τους βιολογικούς αφιερώσει 2-3 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και μου έλεγε θα έρθεις πχ 7-9. Έπλενε τα μηχανήματα και μας έβαζε τον έναν μετά τον άλλο. η εμπειρία μου τόσο στον Παπαδόπουλο όσο και στον ΛΑΠΙΘΑ είναι ότι άμα είσαι από τους πρώτους (εννοώ στην έναρξη της περιόδου) προσέχουν καλύτερα την ποιότητα. Έχουν και οι ίδιοι ενδιαφέρον να δουν τι λάδι βγάζει η χρονιά, δεν έχουν πολλή δουλειά κλπ. Όσο για το μάζεμα χρησιμοποιώ ελαιοραβδιστικά τύπου αχινός και εκείνα τα διαολομηχανήματα που κόβεις το κλαρί και το μαδάει. Κτυπάει την ελιά άσε που την πατούν οι εργάτες.
Σκέπτομαι να πάω σε ραβδιστικό μπαταρίας για να μην έχω βενζινες κλπ. Οι εργάτες για διευκόλυνσή τους κατεβάζουν όσα περισσότερα κλαριά μπορούν και μου σακατεύουν τις ελιές.
Μάλαξη την τελευταία φορά έκανα 15 λεπτά και βαθμούς 10 (νομίζω το νερό ήταν από πηγάδι και δεν το ζέστανε. Πάντως πολύ λίγη μάλαξη. Συνήθως το μυρίζει τόσο ο Παπαδόπουλος (πρέπει να ξέρεις είναι πολύ καλός δοκιμαστής αλλά και ο Λαπίθας (Νιάρχος είναι το όνομά του). Οι Καρμπελαίοι μου έλεγαν 10 λεπτά
Θεωρώ τα απαλά. Ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκπαίδευση. Ο πολύ κόσμος που ψωνίζει από τα μαγαζιά έχει συνηθίσει το ελαφρύ λάδι. Και όπως μου έλεγε ο Καράμπελας ακόμη και αυτή προσέχουν αυτό το κομμάτι γιατί αν τους πάνε από την αρχή σε ένα έντονο δεν θα αρέσει. Συνήθως μαζεύουν πιο ώριμες ελιές για να αρέσει το λάδι τους. Σιγά-σιγά όμως τους πάνε σε πιο έντονα. Έτσι μου είπε.
Η ποσότητα που βγάζω είναι μικρή και δεν το τυποποιώ. Στέλνω λίγο στην Γαλλία και πρέπει να σου πω ότι τους βρίσκω πιο εκπαιδευμένους και σε κάποιους φίλους εδώ
Είμαι αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας εκτός και αν είσαι μεγαλοπαραγωγός. Βγάζεις από μόνος πάνω από 3000 κιλά. Μου έλεγε ο Νιάρχος ότι ο Mario Solinas για να στείλεις λάδι θέλει δεξαμενή 3 τόνων την οποία έρχεται και σου σφραγίζει. Δεν ξέρω αν αληθεύει. όσο πιο μικρός είσαι τόσες λιγότερες δυνατότητες έχεις να κινηθείς εμπορικά..
Η εν γένει αντιμετώπιση των ελαιοδένδρων μου είναι όπως και των ανθρώπων της οικογένειάς μου. Καλό περιβάλλον, υγιή (όσο μπορώ δένδρα) και δεν τα ζορίζω για πολλή παραγωγή. Φέτος που είχαν πολλή πλούσια ανθοφορία δεν έκανα ούτε καρποδετικά ούτε άλλα ενισχυτικά. Καλύτερα να δέσουν λιγότερο και να έχω και του χρόνου παραγωγή παρά να τα εξαντλήσω. Είναι βέβαια και ξεκούραστα από πέρυσι. Φωτογραφία εν ευθέτω καθοτι το τηλέφωνό μου δεν φωτογραφίζει και πρέπει να αγγαρέψω κάποιον γείτονα. Καληνύχτα Στέλιο και βάλτε τα δυνατά σας εσείς οι νέοι στο θέμα της προώθησης. Έχει η ομάδα εξαιρετικούς καλλιεργητές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
1) 70% Μεγαριτικη (όπως ο αξιαγάπητος Μπάρλας), 20% Χαλκιδικής, λίγες Καλαμών οι οποίες τώρα αρχίζουν να μπαίνουν σε παραγωγή και κάτι διάφορες μεμονωμένες.
2) Για το θέμα του υποκειμένου όταν φυτευσα είχα πλήρη άγνοια, απλώς ζήτησα Μεγαριτικες, Χαλκιδικής, Καλαμών κτλ.
3) Με προσθήκη κοπριάς κάθε χρόνο, ψεκασμό της προβολής της κόμης με μικροοργανισμούς και χορτοκοπη γύρω στις τρεις φορές το χρόνο, εδώ στη Σιντική έχουμε αρκετά χιλιοστά βροχής ετησίω
4) Βόρακα κάθε Δεκέμβριο, και φέτος πρώτη φορά Παντεκαλι
. 6) Το χειρότερο μου είναι το κλάδεμα, αλλά από αυτά που έχω δεί ακούσει και διαβάσει καταλήγω και το ξεκινώ από φέτος στο να κλάδευω κάθε χρόνο ήπια, αλυσοπρίονο μόνο όταν θα χρειάζεται να αλλάζω τους βραχίονες και αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε δύο τρία η καί τέσσερα έτη αν χρειαστεί.
7) Συγκομιδή σε τελάρα και τσουβαλια διχτυοτα, λόγω αδυναμίας συγκομιδής μόνο σε τελάρα (των 23 περίπου κιλών). Προτίμηση περιόδου συγκομιδής όταν ο ελαιοκαρπος έχει μαυρίσει κατά το ήμισυ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΛΟΣ
1) Οι ποικιλίες που καλλιεργώ είναι αρκετές Στέλιο. Κατά μεγάλη βάση καλλιεργώ βρώσιμη ελιάς Χαλκιδικής, αλλά έχω στην κατοχή μου και την ντόπια ποικιλία της περιοχής μου την Γαλατσιανικη-Αγίου Όρους. Επίσης επειδή μας αρέσει ο πειραματισμός και η κυρία δουλειά μας ήταν τα ΓΕΩΡΓΙΚΑ Εφόδια. Δοκιμάσαμε πριν χρόνια βάλαμε στην τοποθεσία μας της εξής ποικιλίες: Picual και Leccino. Επίσης πρόσφατα αγοράσαμε και ένα κτήμα γύρω στα 10 στρέμματα με διάφορες ποικιλίες όπως κορονεϊκη και άλλες πολλές!
2) Όχι τα ελαιόδεντρα μου δεν είναι εμβολιασμενα σε άγριο Στέλιο.) Όχι τα ελαιόδεντρα μου δεν είναι εμβολιασμενα σε άγριο Στέλιο.3)3) Δεν είμαι βιοκαλλιεργητής, δεν είμαι αρνητικός όμως σε αυτήν την καλλιέργεια, ίσα ίσα εδώ και κάποια χρόνια έχουμε στο κατάστημα μας βιοκαλλιεργητές βρώσιμης ελιάς, και μπορώ να σου πω ότι έχουμε τρομερά αποτελέσματα και πάντα με βιολογικά σκευάσματα, χωρίς ίχνος χημικών. Εγώ είμαι υπέρ της εντατικής και συμβατικής καλλιέργειας.4) Στην βρώσιμη καλλιέργεια μου, ανάλογα την χρόνια μπορεί να πέσει συνολικά 8-10 μπορεί και 12 κιλά το δέντρο αν η χρόνια είναι δυνατή. Επίσης ανάλογα το έδαφος και της ανάγκες εγώ ρίχνω και ιχνοστοιχεία ανά δυο χρόνο. Όπως σίδηρο ασβέστιο, τον χειμώνα αυτά γιατί απορροφούνται δύσκολα. Στης λαδοελιες, αν είναι ποτιστικες σε αυτές ρίχνω γύρω στα 6-7 κιλά ετησίως, αν η χρόνια βέβαια είναι καλή. Στα ξερικα ρίχνω μια καλή δόση γύρω στα 4 κιλά και μετά κρίνω ανάλογα με την παραγωγή και αν δω ότι έχει βροχή σύντομα τα βοηθάω με ακόμα 1-2 κιλά. Εγώ δουλεύω πολύ τα λιπάσματα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και τα κορυφαία της Eurochem.5) Ειμαι υπερ του στοχευμένου κλαδεματος. Επειδή ειμαι εγώ αυτός που κλαδευει τα κτήματα ξέρω τι ανάγκες υπάρχουν ανά περιοχή, βλέπω τι μου εδωσε το δέντρο την προηγούμενη χρόνια, τι μπορώ να περιμένω την χρόνια που θα έρθει και ανάλογα πράττω. Επίσης σε κομμάτια τα οποία έχω υγρασιες και είναι επίφοβα για κυκλοκονιο, εκεί χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε χρόνο τα κλαδεύω αυστηρά, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Και επίσης άλλη μια τοποθέτηση, είναι ότι τα ξερικα μας κομμάτια, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας κάθε καλοκαίρι από δω και πέρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια και εκεί θα είναι μονόδρομος το αυστηρό κλάδεμα, διότι το δέντρο δεν θα μπορεί να υποστηρίξει κάτι άλλο και θα έχουμε στρεσσαρισματα που πιθανον θα μας επηρεάσουν την επόμενη χρόνια.
6) Τα σημεία που προσέχω στην καλλιέργεια, είναι πολύ τα ραντίσματα μου, τα λιπάσματα μου εννοείτε, πάνε δεν πάνε καλά είναι έτσι η φιλοσοφία μου τα δέντρα πρέπει να είναι ταϊσμενα. Επίσης η Συγκομιδή γινεται πάντα σε τελάρα και μετά σε μεγάλα πινς, και το ελαιόλαδο πάντα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ο τρόπος συγκομιδής γίνεται με την χρήση δονητικου και χτένας, και ο χρόνος συγκομιδης γινεται πάντα κάπου στην μέση, δηλαδή ούτε πολύ ώριμος καρπός ούτε πολύ αγγουρος. Επίσης λόγω το ότι εμένα την περίοδο συγκομιδης το μυαλό μου και η δουλειά μου είναι στο ελαιοτριβείο μας, συνήθως ο χρόνος συγκομιδης γίνεται πάντα νωρίτερα από ότι θα είναι το ιδανικό.7) Ο χρόνος μάλαξης γίνεται αυστηρά γύρω στα 35-40 λεπτά, στην ελαιποιηση προσέχω εννοείτε τα πάντα όλα να είναι καθαρά, επίσης προσέχω πολύ της θερμοκρασίες και κοιτάω να βγάλω ποιότητα αυτό δηλαδή που θα φάει και το σπίτι μου αλλά που θα εμπορευτώ.Ο κόσμος έχει μάθει στα απαλά ελαιόλαδα, αυτά ζητάει. Γιατί δεν ξέρει και δεν θέλει να καθίσει να ακούσει εσένα που θα τον εξηγήσεις, εντάξει πάντα υπάρχουν και η εξαιρέσεις. Εγώ άσε που το ξέρεις στο σπίτι μου τρώω μόνο από την ποικιλία picual που διαθέτω.
9) Έχουμε φτιάξει ένα πολύ καλό πελατολόγιο εδώ στο ελαιοτριβείο το οποίο μας εμπιστεύεται με κλειστά τα μάτια γιατί ξέρει το ελαιόλαδο που θα φάει θα είναι καθώς πρέπει. Όποτε μια μεγάλη ποσότητα φεύγει λιανική, και ανάλογα την χρόνια αν έχει λάδι τότε θα πάει και μια ποσότητα στον έμπορα.10) Τώρα εγώ θα σου μιλήσω σαν ελαιοτριβείο και όχι σαν παραγωγός. Στόχο έχουμε σε λίγα χρόνια να κάνουμε το δικό μας συσκευαστηριο και την δικιά μας φίρμα, και να καθετοποιησουμε την μονάδα μας με μια τυποποίηση. Με αυτόν τον τρόπο θελουμε κάποιους νέους παραγωγούς της περιοχής μας ή οποίοι έχουν επένδυση και ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς, να τους βοηθήσουμε σε συνολικό βαθμό. Δηλαδή θα έχουμε να κάνουμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Δηλαδή θα τους βοηθάμε ώστε να κάνουν την καλλιέργεια σωστά, και όταν έρθει η ώρα για ελαιοποίηση και αυτήν να γίνεται καθώς πρέπει ώστε να μπορούμε να βγάζουμε και ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία θα δίνουν την υπεραξία του προϊόντος και σε εμάς αλλά και στον παραγωγό.11)Εγώ να προσθέσω ότι χαίρομαι πολύ για αυτήν την ομαδική που έχεις φτιάξει, διότι είναι μια υγιείς ομάδα και μπορώ να πω εξειδικευμένη πάνω στο λάδι και μπορούμε όλοι να βοηθηθούμε από αυτήν. Πάντα με ευγένεια και χωρίς υπερβολές
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΚΗΣ
ΣΤΕΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ!
ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΚΟΡΩΝΕΙΚΗ,ARBEQUINA ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΡΙΖΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΠΛΕΟΝ ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΑΓΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΤΟΜΑ.Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3,5 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΣΟΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΣΤΟ 80 ΜΕ 90% ΡΙΧΝΟΥΜΕ SUPER ORGAN ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ.ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΤΑΠΟΥΛΓΙΤΗΣ.ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΒΡΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΛΙΟ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
1) Κορωνεικη και λίγες Μεγάρων
2) κανονικά ελαιόδεντρα έχουμε και κάμποσα άγρια τα έχω και τα βάζω μαζί με την κορωνεικη
3) συμβατός είμαι
βασικά εγώ έχω 23 ελιές απλά φτιάχνω άλλες 300, την οργανική με ιδρολυπανση με
χουμικο κάλιο και μικροοργανισμους
4) άζωτο στο έδαφος τώρα διαφυλικα ποιο πολύ ιχνοστοιχεία 6)ανα 3 χρόνια της
άλλες χρονιές κάνω ψιλοκαθαρο
7)την συγκομιδή και να μην τσαλοπατουν της ελιές και κάθε βράδυ αλεσμα και στον
σωστό χρόνο
8)κανονικα 45 λεπτά
τους λέω και μου Λενε θα χάσεις λάδι έτσι δεν πειράζει λέω και ανάλογα την
δουλειά που έχει το κάνει την θερμοκρασία και των χρόνο μαλαξης 9)έτυχε να
στείλω λάδι που ήταν πικρό και τρελάθηκε γιατί από κει που έπαιρνε ήταν γλυκό
το λάδι